torsdag 12. desember 2013

NYHET FRA RIKSAVIS VS LOKALAVIS

VG er èn av mange riksmedium vi har i Norge. Den har mange tusen lesere hver dag og er helt klart et medium som blir godt brukt blant de fleste aldersgrupper i Norge. I tillegg til riksmedium som VG har vi forskjellige lokalaviser/nettaviser. Vi som bor i Ski forholder oss til Østlandets blad og deres nettside; oblad.no. I denne oppgaven har jeg tenkt til å ta for meg to forskjellige artikler; en fra vg.no og en fra oblad.no. Jeg skal se på hvilke nyhetskriterier artiklene oppfyller og sammenlikne de to sakene.

Som de fleste vet så er det VM i håndball i disse tider. Dette er en sport vi nordmenn er svært engasjerte i, og mange sitter klistret til tv-skjermen for å følge med kveld etter kveld. I går, den 11.12.2013 kom VG ut med en artikkel med overskriften: «Hergeirsson: -Alltid bedre dommere i herremesterskap».  Dette er en artikkel som handler om at dommerne i kvinne- VM blir sett på som dårligere enn dommerne i herrehåndballen. Bare på to dager har dommerne i år klart å utvise feil spiller to ganger, og dette fra det norske landslaget. Dette er helt klart en sak som ikke er nødvendig for oss lesere, men som likevel blir lest av oss fordi vi er såpass engasjert og syntes håndball er underholdene. VGs artikkel oppfyller flere av nyhetskriteriene. Den er aktuell, i den grad at håndball er veldig mye i rampelyset for tiden grunnet VM og fordi at denne saken ikke har blitt skrevet om tidligere. Den viser også en viss grad av nærhet, ved at vi lesere faktisk blir påvirket og vil lese om akkurat dette. I tillegg er det tydelig at den bruker identifisering/eliteperson ved å bruke landslagstreneren som intervjuobjekt.


Når det kommer til saken fra oblad.no valgte jeg artikkelen «Politiet har konkrete spor etter tyveriraidet på Ski storsenter». Dette er en overskrift som fikk meg til å klikke på linken og lese artikkelen. Saken handler om at det mandag morgen ble stjålet varer for over 300 000 kr fra fire butikker på Ski- senteret. Politiet har videoopptak av gjerningspersonene og det er snakk om minst to personer. Denne saken er også veldig aktuell for leserne av Østlandets blad. Saken er ny, selv om store tyveri på senteret har skjedd opptil flere ganger før.  Artikkelen har også nærhet, ved at det faktisk har skjedd like ved oss, geografisk sett. Derfor blir man kanskje litt ekstra engasjert og interessert i denne saken, dette senteret er trossalt et sted vi selv pleier å handle på. Saken viser også en viss grad av identifisering, ved at det er politiet i Follo som er kilden, og at senterdirektøren forteller hva som har skjedd. Likevel fokuserer saken mye på fakta. Til slutt vil jeg også si at dette er en sak med tydelig konflikt, som skaper interesse hos leserne.

Det er både likheter, men også ulikheter, i disse to sakene. Begge artiklene bruker mange av de samme nyhetskriteriene som å være aktuell, bruke identifisering og ha en viss nærhet i forhold til sine lesere. Den tydeligste forskjellen fra riksnyheter og lokalnyheter er ofte hvor vidt saken er viktig for mange, og at riksnyheter bruker en mye større grad av elitepersoner. Akkurat disse to sakene har ikke store forskjellene, men hvis man ser på andre saker så kan det ofte bli mer synlig hva forskjellene er.

Artiklene finner du her:
http://www.oblad.no/historier/politiet-har-konkrete-spor-etter-tyveriraidet-pa-ski-storsenter-1.8204051

tirsdag 10. desember 2013

BUSSTILBUDET KAN ØDELEGGE SKOLENS FRAMTID

Malene Moldrup Pedersen og Vilde Næss Brodahl går sitt andre år på Frogn vgs og trives godt på skolen. Noe de ikke er like fornøyd med er transporten som blir tilbudt på skoleveien. 

Vilde Næss Brodahl(17) og Malene Moldrup Pedersen(17)

«Busstilbudet har blitt så dårlig at elever søker seg til andre skoler» sier Brodahl. «Det skal ikke være sånn at bussen skal ødelegge skolehverdagen din, men for manges tilfelle gjør det nettopp det». For elever som kommer fra Langhus, Ski, Ås og Oppegård har bussen i år vært et stort problem. «Det er satt opp altfor få busser og de få bussene som kjører er alltid fulle. Det er ofte tilfeller hvor bussen må kjøre forbi folk som skal på fordi det ikke er plass til flere. I tillegg går bussen om morningen så tidlig at vi må sitte på skolen i 30 minutter før timen begynner. Det skaper umotiverte og trøtte elever.»





Konsekvensene vil bli store
«At busstilbudet er såpass dårlig vil jo klart føre til at skolen mister antall elever i de neste årene. Jeg kommer ikke til å anbefale skolen videre, om ikke en drastisk endring skjer. Dette er jo synd, ut ifra at jeg er veldig fornøyd med selve skolen» sier Vilde oppgitt. Det viser seg at Frogn har kommet opp i et høyt antall elever og ligger rett bak Ski videregående. Antall elever fra Ski, Ås og Langhus er også høyere enn noen gang i år, og det vil derfor merkes om disse elevene velger bort skolen i de neste årene.

Ledelsen har endelig tatt initiativ.
Etter mange nok klager tok ledelsen ved Frogn vgs kontakt med Ruter. Klagene var mange og noe måtte skje. I høst tok assisterende rektor, Knut Vebjørn Krogstad, bussen fra Ski hver dag i en uke. Han fikk smake på elevenes skolehverdag og skjønte fort at ting måtte endres. Da skolen var i møte med Ruter var både utvalgte elever og ledelsen med.

Ruter er problemet
Det kom dessverre lite ut av det timelange møtet i høst. Ruter var ikke villige til å strekke seg langt. Resultatet ble 5 minutters utsettelse av bussen fra Ski om morningen og en ekstrabuss fra Langhus. Busstilbudet hjem, derimot, var de ikke villige til å forbedre. De mente det var mer enn nok busser og at bussene aldri var fulle.

Kommer likevel til å fortsette
Malene Pedersen mener som Vilde Brodahl at busstilbudet kunne vært langt bedre, men ser likevel den positive siden av saken. «Bare det å få et busstilbud som er gratis er i det hele tatt veldig bra. Det kunne ha vært sånn at vi måtte sørge for transporten selv, og at vi måtte betale det som ville ha kostet.» Elevene som bor over 4 kilometer unna skolen får gratis busskort. Pedersen mener også at det er noe elevene har valgt selv å gå på denne skolen og at det er en støyt de må tåle. «Når bussen bruker over 20 minutter er det jo faktisk en mulighet for å sove eller lese til prøver. Det handler litt om hva man prioriterer, og alle elevene som går her visste om den lange skoleveien før de søkte seg hit.»