onsdag 22. januar 2014

MERKEPRESSET TAR OVER

I den siste tiden har fokuset på merkeklær blitt betydelig større blant ungdommen. Et flertall eier jakker, sko eller andre klesplagg verdt flere tusenlapper. Dette er intet unntak på Frogn vgs, der presset faktisk blir sett på som større enn på andre skoler. Hvorfor presset er større på Frogn vgs enn for eksempel på Ski vgs er det uenigheter om.

Jonas Lorentzen Mykland fra 2st7
«Det handler kun om status»
Jonas Lorentzen Mykland stiller gjerne opp på intervju for å uttrykke sin mening om saken. «Det er klart det er vanskelig å være ungdom på Frogn i dag, når man ikke blir godkjent uten merkeklær. Forskjellen fra ungdomskolen er enormt stor, da vi før kunne gå med hva vi ville uten at noen brydde seg». Jonas legger til at han savner miljøet slik det var før og må innrømme at han selv blir veldig påvirket. «Klærne er jo fine, og når alle har merkeklær vil jo jeg også ha det. Jeg vil ikke skille meg ut.» sier Jonas åpent og ærlig. Da Jonas ble spurt om hvorfor han tror presset er så forskjellig fra skole til skole kom svaret fort; «Statusen på Frogn betyr mer enn noe annet. Det er helt absurd!».

Ingeborg Marie Rødven mener til forskjell fra Jonas at merkepresset alltid har vært der, og at det ikke kom som noe sjokk da hun begynte på videregående. «Presset har alltid vært der, og vil alltid være der. Du har valget selv om å la deg påvirke eller ei.» sier Ingeborg. «Jeg syntes det egentlig bare er trist at et slikt press skal sette grunnlag for hvilke venner du kan få og at du må ha nok penger for å passe inn.» Ingeborg syntes selv hun takler presset bra, og vil ikke si hun lar seg påvirke. «Altså, jeg vil ikke se ut som en boms på skolen, for da føler jeg meg ikke bra, men jeg trenger absolutt ikke en jakke til 8000 kroner for å passe inn. Jeg går med akkurat det jeg har lyst til!» sier Ingeborg overbevisende. «Jeg kunne ikke brydd meg mindre om hva andre syntes om klesstilen min, det viktigste er at jeg er fornøyd med meg selv!»

Elevkontakt Gunnar Solvang
«Det må være beintøft å være jente»
Elevkontakt ved skolen, Gunnar Solvang, mener at saken er alvorlig. Han har aldri opplevd at noen har kommet til han fordi de føler seg utenfor på grunn av klespress, men kan likevel tydelig se at presset er der. «Det er grupperinger innad i skolen, og det er nok en stor utfordring for noen.» Solvang mener også at presset ikke nødvendigvis er spesielt for skolen, men at presset er forskjellig fra sted til sted. Han opplever at presset alltid har vært større i Drøbak, enn for eksempel i Ski. «Media har mye av skylden for presset, og jeg tror spesielt det er vanskelig for jenter som må tenke på klær, sminke, sko og tilbehør. Det er ikke like typisk gutter å bry seg om dette.»

Konsekvensene kan bli store
Alle tre er enige om at konsekvensene kan bli et problem for framtida. «Elevene vil få dårlig selvtillit, det kan bli økonomisk krise i framtiden og ungdommen vil bli sykt bortskjemte.» sier Ingeborg. Jonas mener også at alle kommer til å se like ut, når alle skal kjøpe det samme. Gunnar derimot mener at presset kan føre til depresjon og mobbing. «Om man ikke blir akseptert av den gruppa du ønsker å være i, vil mange føle seg utenfor».

Innføring av skoleuniform?

Når de tre intervjuobjektene blir spurt om hva skolen kan gjøre for at presset skal bli borte, er skoleuniform et svar fra alle tre. «Skolen kan innføre uniform for at klasseskillet skal bli borte. Ellers er jeg også veldig for mobbekampanjer der vi jobber med trivsel. I tillegg må nok vi lærere også være mer bevisste på hvordan vi kler oss, vi er jo faktisk rollemodeller vi også.» svarer elevkontakt Gunnar Solberg. Ingeborg mener for øvrig av foreldrene også kan ta initiativ. «Foreldrene bør ta ansvar og ikke bortskjemme barna. Barna er jo speilbilder av foreldrene!»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar